Metamorfose - een beknopte uitleg

De reeks Metamorfose verkent de combinatie tussen schilderijen, verhaal en interactie.

Op facebook post ik wekelijks een schilderij, vergezeld van een korte verhaal. Op het einde van die episode geef ik twee keuzes hoe het verhaal verder kan gaan. Iedereen die m'n pagina volgt kan laten weten welke voorkeur hij/zij heeft over hoe het verhaal verder gaat. Na enkele dagen kijk ik welke optie de meeste voorkeurstemmen heeft, en zo vervolg ik het verhaal: met een nieuw (of toepasselijk bestaand) schilderij en een nieuwe episode in het verhaal. Zo schrijf en schilder ik verder tot er (misschien?) (ooit?) een conclusie komt.

Het genre is niet nieuw en heet 'interactieve fictie': het is gekend in adventure-games, in boeken waarin “jij de held bent” en andere Escape Room-achtige spelletjes waarin je puzzels moet oplossen om de uitgang te vinden. Wat dit hier wél nieuw en uniek maakt is de combinatie tussen schilderijen, verhaal en jullie inbreng!

Wat ook -denk ik- ongezien is, is dat in Metamorfose geen uitwegen gevonden, noch puzzels opgelost hoeven te worden; de keuzes die gemaakt worden zijn niet goed of fout, ze resulteren gewoon in een ander pad binnen het grotere verhaal. Een verhaal dat de mysterieuze speurtocht van vier (schijnbaar) verdwaalde vrienden vertelt: Diederik, Madelief, Jean en Peter. Een verhaal dat, telkens een optie gekozen wordt, ook een stukje van hun geheimen, en hun mysterieuze contract met Baron … prijsgeeft.

Ondertussen zijn we zes episodes ver: het viertal bevond zich eerst op onbekend terrein, nam daarna een sluipweg langs een kasteel, nam vervolgens Diederik in bescherming (ook al was er iets héél verdachts aan hem...), ontmoette binnen een wezen dat Peter's geheime sleutel wilde afpakken, maar hen nu met rust laat, om al dan niet de kluis van Baron … te zoeken. En dat allemaal dankzij jullie keuzes! Waren de keuzes anders gegaan, dan was dit een compleet ander verhaal, met compleet andere schilderijen geworden.

Het is voor mij bijzonder boeiend om zo veel reacties op dit avontuur te krijgen! Om te zien dat de schilderijen en verhalen gesmaakt worden door iedereen die meespeelt maakt m'n enthousiasme alleen maar groter. Ik hoop dat jullie geboeid en 'getikketakt' zijn om te zien en lezen hoe het verdergaat. Want dat kan nog wel eventjes, de plot groeit met elke episode!

Facebook is misschien niet het ideale platform om dit spel te spelen, maar je kunt dit zien als een experiment, een proefondervindelijke onderdompeling in een wereld waarin niets is wat het lijkt. Een metamorfose, en aan iedereen die meespeelt, ook al is het maar eenmalig: merci! Machtig dat je meedoet en je inbreng deelt!

Trouwens, als je vragen hebt over hoe je meespeelt, of suggesties over hoe iets anders of beter kan: laat iets weten! Ik sta open om alles zo makkelijk en duidelijk mogelijk te laten verlopen. Uitgebreide comments op opties geven mij ook mogelijkheden om te gebruiken in volgende episodes, dus schrijf gerust wat in je opkomt, dit heet niet voor niets interactieve fictie!

Wie weet wat er gaat gebeuren bij de volgende keuze?
Wie weet hoe het verhaal gaat verlopen en, uiteindelijk, zal eindigen?
Wie weet!?

← Nieuws